Objevte přírodní sílu yerba maté: V čem je podobné kávě?
Tradičně jsme zvyklí konzumovat na povzbuzení především kávu. Yerba maté ale může být v mnoha ohledech lepší volbou. Proč?
Hlavní účinnou látkou nápoje yerba maté je kofein
Byť se někdy označuje jako čaj, technicky se o čaj vlastně nejedná. Nápoj se totiž připravuje nejen z lístků rostliny, která je známa pod názvem cesmína paraguayská, ale také z jejích větviček, prachu a dalších částí. Tradiční maté je známé svou výraznou a zemitou chutí s kouřovým aroma. Existují však i maté jemné a čisté chuti. Hlavní účinnou složkou se stimulačním efektem je kofein. Hořká, bílá krystalická látka je celosvětově vůbec nejrozšířenějším stimulantem. Náleží do skupiny purinových, methylových derivátů xanthinu. Vyskytuje se v listech a plodech některých rostlin. Známý je v čajovníku, kde se označuje jako tein. Kromě něj tuto stejnou složku nalezneme například také v kakaových bobech.
V yerba maté se kofein nazývá matein. Poměrně dlouho se předpokládalo, že kofein a matein reprezentují dvě rozdílné látky. Prokázalo se nicméně, že z chemického hlediska jsou totožné. V tomto nápoji se přirozeně vyskytují navíc i další dva kofeinu příbuzné alkaloidy, které se nazývají theobromin a theofylin.
Přečtěte si také: Proč pít yerba maté?
Jaké účinky má kofein?
Kofein má stimulační efekt především na naši centrální nervovou soustavu a mozek. Zlepšení tak pocítíme především na koncentraci a kognitivních funkcích. Maté se tak používá jako prostředek pro zlepšení paměti a zvýšení soustředění. Nápoj má taktéž vliv na náladu a někteří konzumenti udávají dokonce až pocit mírné euforie. Ten je způsoben unikátní kombinací aktivních látek, kterými jsou kofein, theobromin (relaxant zlepšující náladu, obsažený v hořké čokoládě) a theofylin (okysličující vlastnosti). Yerba maté obsahuje i další látky, které mají vliv na lidské zdraví. Primárně se jedná o třísloviny, teofylin, vitamíny A, B, C, dále také minerály, především hořčík, vápník, draslík, železo a křemík. Kromě toho vyniká podílem antioxidantů, silic, saponinů, betakarotenu a kyseliny chlorogenové.
Kolik kofeinu je v yerba maté?
Co se týče množství stimulantů, ve srovnání s kávou obsahuje yerba maté kofeinu méně, konkrétně asi 80 mg. Intenzita je ovlivněna druhem a množstvím směsi. V jednom šálku kávy naproti tomu najdeme průměrně 100 mg kofeinu. Zdánlivě menší podíl stimulantu je však u maté vyvážen mnoha dalšími benefity. Účinek kofeinu v maté se totiž liší podle toho, které další látky přírodní zdroj obsahuje. Yerba maté je nápoj známý především větším množstvím vitamínů a minerálů. Vyvážený poměr účinných látek, v nichž kofein nehraje primární roli, ale působí spíše synergicky, zajišťují antioxidanty, riboflavin, kyselina pantotenová, chrom, draslík, vitamíny skupiny B, zinek a vitamín C.
Jak účinkuje yerba maté ve srovnání s kávou?
Mechanismus působení maté je ve srovnání s kávou také odlišný. Jednak dochází k postupnému uvolňování kofeinu. Pro kávu je příznačný rychlý nástup účinku a jeho rychlé odeznění. K tomu dochází už přibližně po 40 minutách. Maté je díky pozvolnému nástupu efektu v konečném důsledku mnohem účinnější a také tolerance na kofein, díky tomu vzniká mnohem později. Tolerance organismu na konzumaci kofeinu je však ryze individuální a je potřeba se vyhnout jeho nadměrné konzumaci.
Měli byste vědět: Kofein je obsažen také v energetických nápojích, ve kterých je navíc i nadměrné množství cukru a dalších stimulantů. Citlivým osobám proto tyto druhy nápojů nemusí vyhovovat.
Jak poznáte, že kofein není pro vás?
Přecitlivělost na kofein se projevuje symptomy jako malátnost, žaludeční obtíže nebo přechodné zvýšení krevního tlaku. Při střídmém pití Yerba Mate, díky přirozenému podílu vitamínů a minerálů, nedochází k nežádoucím vedlejším účinkům, jako je podráždění, nervozita nebo nevolnost. Stejně tak se nejedná v tomto případě o složky syntetické, které se běžně přidávají například do energetických nápojů. Yerba maté si jednoduše „vystačí“ se svým přirozeným složením. Kromě toho samozřejmě neobsahuje nadměrné množství cukru. V případě organicky pěstovaného maté, sušeného vzduchem je benefitem navíc příjemná a jemná chuť tohoto nápoje. Ta není tolik hořká jako v případě kávy. Na rozdíl od čaje ale není ani trpká. Mnoha konzumentům tak jednoduše více vyhovuje. K dochucení podle vlastních chuťových preferencí můžete dále použít i některé přísady, jako je mléko, citronová šťáva, ale i zkaramelizovaný cukr.