Moc děkujeme za Váš zájem o MUUD Yerba Mate. ✨ Jestli máte otázky, neváhejte nám napsat. Nakupte nad 1200 Kč a dopravu máte ZDARMA.

Co je to kalabasa a proč z ní Yerba Maté chutná nejlépe?

Maté je životabudič, který je ve srovnání s kávou nebo čajem velmi efektivní. V posledních letech jej objevuje stále více a více lidí, kteří oceňují nejen jeho jedinečnou chuť, ale také jedinečné vlastnosti. Jak si z přípravy maté udělat kouzelný rituál a z popíjení tohoto blahodárného nápoje doma nebo na cestách příjemný zážitek? Řešením je krásná kalabasa, ze které maté chutná opravdu nejlépe.

Co je to kalabasa a proč z ní maté chutná nejlépe?

Co je to yerba maté?

Yerba maté je povzbuzující nápoj ze sušených listů cesmíny paraguajské pocházející z Jižní Ameriky. Domorodé obyvatelstvo jej konzumuje již po staletí a díky své jedinečné chuti, zdravotním účinkům a obsahu kofeinu se stává stále oblíbenějším i v jiných částech světa. Když ochutnáte tradiční maté poprvé, budete možná překvapeni. Jeho chuť je dost nezvyklá, mírně travnatá s nádechy kouře a dýmu. Obsahuje ale také zemitou chuť a občas bývá součástí nápoje maté také koření. Existuje zkrátka mnoho druhů a ještě více značek a když si člověk špatně vybere, stává se, že mu maté nezachutná napoprvé. Častokrát pak přestane zkoušet. To je ale velká škoda. Kvalitní yerba maté chutná skvěle a odměnou vám bude ohromná porce vitamínů, antioxidantů, minerálů, ale také kofeinu. Toho je v maté dokonce více než v kávě. Pokud tedy potřebujete pořádně a dlouhodobě nakopnout, maté je tou správnou volbou.

Mohlo by vás zajímat: Jedním z důvodů, proč lidé konzumují maté je povzbuzení, které trvá delší dobu než povzbuzení z kávy. Známe i další důvody Proč Yerba Maté.

Jak se maté připravuje?

Maté se obvykle připravuje zalitím jedné nebo dvou lžiček sušených listů maté horkou vodou. Voda by však neměla nikdy mít více než 80 stupňů. Listy maté se nerozpustí, takže šálek bude nakonec plný vlhkých lístků, jako při přípravě klasických sypaných čajů, které se však pijí za pomoci sítek. Maté se tradičně pije z nádoby s názvem kalabasa, za použití brčka s filtrem zvaného bombilla, které umožňuje pohodlně pít tento blahodárný nápoj. Kalabasa je nádoba ve tvaru tykve. Nejčastěji se jedná o samotnou vydlabanou tykev. Právě z té totiž maté popíjeli jihoameričtí Indiáni. V současné době se setkáte spíše s nádobou z bambusového dřeva. I ta má ale podobné vlastnosti jako původní tykvová nádoba. Kalabasa má několik výhod: je lehká, odolná, takže si ji můžete bez obav vzít kamkoli s sebou; také dobře udržuje teplo a podporuje rozvíjení chutě a vůně různých druhů maté. Nedílným doplňkem kalabasy je bombilla, tedy brčko, kterým se nápoj z kalabasy pomalu usrkává. Originální bombilly se vyrábí z bambusu, dnes je však běžnější nerezová ocel.

 

Přečtěte si také: Yerba Mate: Jak ji připravit a co všechno potřebujeme do startu?

Čím je maté z kalabasy tak výjimečné?

Kalabasa pomáhá udržovat teplo a vlhkost, čímž vytváří optimální prostředí pro přípravu maté. Vychutnávat si yerba maté z tradiční nádoby je kouzelný zážitek a rituál. Díky tomu se vám nápoj bude zdát mnohem jemnější a chutnější než při přípravě v klasickém hrnku. Tento malý rituál a popíjení maté z kalabasy vás motivuje k více nálevům, díky čemuž získáte ze stejného množství maté více živin a také více kofeinu. Právě díky tomu je tento nápoj pro povzbuzení efektivnější než káva. Pokud si tedy chcete vychutnat maté tradičním způsobem, pak kalabasa rozhodně stojí za vyzkoušení.

Bambusová kalabasa: alternativa, která stojí za vyzkoušení

Bambusová kalabasa, kterou vyrábíme, je skvělou nádobou na maté. Je lehká a neuvěřitelně odolná, navíc má atraktivní přírodní design, který zpříjemňuje zážitek z popíjení maté. Bambusový materiál přirozeně absorbuje vlhkost a pomáhá maté udržet teplotu déle než jiné nádoby na maté. Při prvních nálevech navíc dodává maté sladkou chuť, kterou někteří lidé milují. Jakmile jednou vyzkoušíte maté z bambusové kalabasy, zaručujeme vám, že vás to zaujme.

Jak prodloužit životnost kalabasy: Ať už je kalabasa z bambusu nebo tykve, nenechávejte v ní tekutinu ani lístky yerba mate přes noc. Každý den ji po použití opláchněte a nechte uschnout. Před přípravou nového maté kalabasu opláchněte teplou vodou. Nemyjte kalabasu stejně jako jiné dřevěné nádoby v myčce ani nepoužívejte saponáty.

Zpět do obchodu