Nakupte nad 1200 Kč a dopravu na výdejní místo máte ZDARMA 🧉 K objednávce nad 2000 Kč od nás navíc dostanete mix Seasonal Healer se zázvorem a růžovým pepřem jako DÁREK 🎁 - v zimě je absolutní zachránce. 🥶

Od kávové aplikace přes srážku s vlakem k úspěšné značce Yerba Mate

Rozhovor s naším zakladatelem Adrianem nedávno vyšel na iDnes.cz, ale v parafrázované a zkrácené podobě. Proto jsme se rozhodli sdílet s vámi originální verzi – tak jak byl příběh původně vyprávěn, bez úprav a zkracování. Je to příběh, který začíná studentským projektem s kávou, prochází zlomovým okamžikem srážky s vlakem, kde Adrian přežil jako zázrakem, a dospívá až k založení MUUD. Možná vás překvapí, kolik životních zvratů a náhod stálo za tím, že dnes můžete držet v ruce naši Yerba Mate. Adrian v tomto rozhovoru mluví upřímně o svých začátcích, chybách, ale i o tom, co ho drží při zemi a motivuje posouvat MUUD dál. Věříme, že jeho cesta může inspirovat, ukázat, že neúspěchy jsou součástí každého podnikání, a hlavně – že když člověk najde to svoje, je to znát.


Své studentské podnikání jste odstartoval před maturitou v roce 2018. Vašem mobilní aplikace tehdy umožnila lidem objevovat kavárny a dát si v nich každý den v měsíci jedno kafe zdarma. Do kolika kaváren a ve kterých městech se vám podařilo rozšířit vaši aplikaci?

V době největšího rozmachu to čítalo přes 60 kaváren v Brně, Praze a Olomouci. Z čehož minimálně 30 bylo v Brně. Celkem jsem přes aplikaci zprostředkovali přes 4 000 káv.

dejkafe

Aplikaci jste měl založenou na tom, že budou spokojeni všichni – předplatitelé, tedy milovníci dobré kávy, zapojené kavárny i váš podnikatelský tým, který za oživení projektu tehdy stál? Takže přišel zisk? Kolik jste si tehdy vydělal vy sám?

Ano, přesně tak, v té době jsme měli 3 základní očekávání. První, že si lidé objednají měsíční členství a budou si ho dlouhodobě prodlužovat, podobně jako třeba předplatné do fitka. Druhé, že kavárny budou vnímat DejKafe jako dlouhodobý marketingový nástroj, ne jen krátkodobé zviditelnění. A třetí, že projekt bude vydělávat na rozdílu mezi využitými a nevyužitými kávami. Realita ale byla jiná. Pro většinu lidí to byl spíš měsíční zážitek – objevili nové kavárny a tím to skončilo. I pro kavárny to mělo smysl spíš jen na pár měsíců jako promo. Neustálá fluktuace zákazníků i kaváren byla velká výzva a byznys model proto nefungoval podle našich představ.

Za celé dva roky jsem si z firmy nebral žádnou finanční odměnu – všechny prostředky jsme raději investovali zpět do marketingu.

Střední škola a první ocenění

Za aplikaci jste tehdy získal i ocenění - druhé místo v soutěži pro středoškolské studenty nazvané Soutěž a podnikej. Tehdy jste měl zaječí úmysly školu nedokončit a věnovat se jen podnikání. Jak to dopadlo se zkouškou dospělosti? Udělal jste nakonec maturitu?

Ano, v té době jsem měl pocit, že všechno je ztráta času. Bylo to tím, že mi chyběla pokora. Když je vám 18 začíná se vám dařit, máte pocit, že jste snědl všechnu moudrost světa. Zpětně jsem vděčný, že jsem maturitu úspěšně složil a nastoupil na vysokou školu. Bylo to nejspíš tím, že v naší rodině, je to opravdu samozřejmost, všichni mají vysokoškolské vzdělání.

A co další studia? Ty už vás nelákala? Jaké jste měl v té době podnikatelské plány a cíle?

Nakonec jsem nastoupil na právnickou fakultu Masarykovy Univerzity na mezinárodně právní obchodní studia, v kombinovaném studijním programu, která jsem s ročním prodloužením dokončil a získal bakalářský titul. Nejvíce mě však dala až moje studia v zahraničí, protože jsem od roku 2020 současně začal studovat na Mendelově univerzitě v Brně, kde jsem se v roce 2022 se zúčastnil programu Erasmus+ v Izraeli.

Studoval jsem na Univerzitě Bar Ilan v Tel Avivu. Tam jsem se cítil opravdu jako doma. Poznal jsem úplně novou mentalitu a přístup ke studiu, který se mi opravdu zamlouval. Rázný, upřímný proaktivní přístup ze strany studentů a otevřený a vysoce praktický způsob vyučování ze strany vyučujících. Ze stejných předmětů, ve kterých jsem v ČR neudělal ani zápočet, jsem v Izraeli byl premiant ročníku. Bylo to opravdu osvěžující. Izrael se mi stal, za těch 120 dní studia domovem. Možná i proto, že jsem se nechal pokřtít na hoře Ein Karem v Jeruzalémě do pravoslavné Církve.

Nehoda, která změnila život

Jenomže pak nastal zlomový okamžik. Na vlakovém přejezdu vás srazil projíždějící vlak. Co se stalo? Mohla za to vaše nepozornost, roztěkanost, hlava plná podnikání...?

Jel jsem autem za svou současnou ženou. Tu noc jsem téměř nespal, neustále se mi promítaly myšlenky z debaty s našim investorem z předchozího dne. Měl jsem v té době, krátce řidičský průkaz a nebyl jsem vůbec "vyřízený". Na vlakovém přejezdu v Rousínově, jsem nezareagoval zavčas na červená světla, jak kdybych nevěděl co znamenají, závora tam nebyla. A ze strany, projížděl vlak, který mě srazil z pravé boční strany auta.

Auto na odpis. Já, přežil, vystoupil jsem z auta bez viditelných zranění. Jako zázrakem. Když přijely záchranáři, hledali kde je ten, koho mají z auta vyprošťovat. "Jsem to já", nemohli tomu uvěřit, když viděli to auto.

auto

Změní to nějak život, když si člověk uvědomí, že přežil jen zázrakem? Jak to dnes vnímáte?

Změnilo mi to život. Kompletně. Později jsem se dozvěděl, že stačila 0,1 sekundy pozdější reakce, která by znamenala nehodu neslučitelnou se životem. V té době jsem měl smíšené pocity. Jak obrovské vděčnosti, že jsem dostal druhou šanci. Znovu jsem se narodil. Ale současně opravdový pohlavek. Milosrdnou facku. Která mi měla říct, takhle dál žít nemůžeš.

Dodnes je to věc za kterou děkuji Bohu. V té době jsem směřoval prakticky jen k namyšlenosti, pýše a absolutní bezohlednosti. Tohle prasklo bublinu jako špendlík, se slovy "Vzpamatuj se Adriane!". Následně se ukázalo, že po povinné zdravotní prohlídce, mám zlomený palec pravé ruky.

Jak dlouho trvalo, než jste se postavil opět na vlastní nohy a vytěsnil zážitek, který vám obrátil život naruby?

Ihned po nehodě, nenastal prostor k zamyšlení. Musel jsem rovnou čelit následkům svého jednání. Auto v té době kvůli mé chybě nebylo pojištěné. Proto jsem musel uhradit škodu na vlaku, železnici a všechny další spojené náklady s havárií. To byla částka, kterou i po vzdání se všech mých současných, našetřených peněz nestačila a musel jsem si půjčit od svého táty. V té době mi hrozilo trestní řízení pro obecné ohrožení z nedbalosti. To se díky uhrazení všech škod a dobrému právnímu zástupci podařilo vyřešit bez zahájení trestního řízení.

Nehoda se stala 5. dubna 2019. Z řešení nehody jsem tedy rovnou přešel k řešení písemné maturity, se zlomeným palcem. Ale i po dlouhé době od nehody jsem zážitek nevytěsnil, spíše naopak, snažím se ho mít neustále před sebou. Uvědomit, si jak je každý den dar, který jsem nemusel dostat. Když si ho nepřipomínám já, tak minimálně moje okolí, mi přeje každoročně k narozeninám v den nehody, včetně každoroční smsky od paní, co má sousední pozemek u přejezdu.

Pouto

Pandemie a nový začátek

Pak přišla pandemie Covidu-19 a další rána, kavárny musely být zavřené, podnikatelský projekt DejKafe jste museli uspat. Jaký podnikatelský nápad vám v době covidu uzrál v hlavě?

Paradoxně pandemie pro mě už nebyla rána, ale vysvobození. V DejKafe, jsem se od nehody chodil v kruhu. Byl jsem permanentně něčím zaneprázdněn, ale k ničemu to nevedlo, žádný opravdový krok vpřed k tomu, aby se stabilizoval byznys-model. Takže ukončení provozu nás mrzelo, ale současně to byla jistá úleva, zastavení. V dubnu 2020, jsem postavil lavičku uprostřed lesa, pár minut od domu. Začal jsem trávit celé dny pandemie v lese. Čtením knih, přečetl jsem celou Bibli, posloucháním podcastů a začal jsem taky jednu knihu psát, následně jsem jeden podcast začal z lavičky nahrávat.

Co se ale nestalo, na začátku roku 2020 objevil, že v supermarketu, měli ve slevě čajové pytlíčky s názvem "Yerba Mate". Koupil jsem je a první zážitek byl skvělý. Cítil jsem se dobře a příjemně soustředěný, přestože mám přirozeně pozornost všude možně. Po chvíli jsem začal připravovat Yerbu ze sáčků všem v kanceláři.

V pandemii, jsem si, ale všiml něčeho co jsem dřív pořád jen přehlížel. V našem obýváku už přes 10 let ležela 2 balení, která vypadala spíše jako velká balení od mouky, táta mi prozradil, že je přivezl z Argentiny jako suvenýr, ale nikdy je nerozdělal. Tak jsem si je zkusil připravit tradičním způsobem. Brčkem s filtrem, zvaným bombilla a chutnalo to jako vývar z popelníku.

Nedokázal jsem dopít ani první nálev, dokud mi kamarád z gymplu neukázal, jak ji připravit tak, aby chuť nebyla příliš silná. Postupně jsem se proto "propil" k tradiční Yerba Mate, která je sušená kouřem, ale když jsem ji chtěl sdílet se svými kamarády, nesetkalo se to s úspěchem. Hořký, kouřovitý nálev nebyl pro naše středoevropské jazýčky to pravé ořechové.

Co vše změnilo byl okamžik, kdy jsem objevil, že existuje i Yerba sušená pouze horkým vzduchem. Ta si uchová povzbudivé účinky, krásnou, jemnou chuť a zároveň odpadnou negativa spojená s tímto nápojem. Vzpomněl jsem si na čajové sáčky s Yerbou, které obsahovaly další bylinky a ovoce. A říkal jsem si co to takhle spojit. Tím vznikl nápad na MUUD.

muud

Vytvořil jsem první dvě směsi, jedna modrá s kolovými ořechy, které byly v původní receptuře nápoje Coca Cola. Ty ještě prodlužují povzbuzení, sušeným ananasem, dřevinou muira puama na pokrvení a chrpou polní. A druhou směs s bazalkou posvátnou, která přirozeně snižuje, hormon stresu kortizol a měsíčkem lékařským. Jeli jsme s kamarády na chatu, tak jsem rovnou vzal první balení a co se nestalo. Chutnalo jim na poprvé. Kolem ohně místo vína kolovala Yerba.

Každopádně i tento příběh by se neobešel bez zázraku. Cestovatel, YouTuber - Vítek, který procestoval celou Jižní Ameriku, ze které Yerba Mate pochází, jednou totiž jel z Litoměřic až do Soběšic, kde jsem bydlel (sever Brna) na houby. Když jsem se to dozvěděl, napsal jsem mu, jestli nechce vyzkoušet naši startovací sadu. Řekl proč ne, sadu si vzal a po pár týdnech, konkrétně 17. listopadu vyšlo na jeho kanálu video, kde ukazuje, jak si MUUD připravuje a že ho to pořádně nakoplo.

Od vydání videa jsme byli do 24 hodin vyprodání se všemi zásobami, které jsme v tu chvíli měli. A tím to celé začalo na plné obrátky.

Co je Yerba Mate

Nápoj Yerba Mate není čaj, odkud tento nápoj je a v čem je zajímavý?

Yerba Mate je nápoj původem z Jižní Ameriky, připravuje se z listů rostliny Cesmíny Paraguayské. Připravuje se podobně jako čaj, ale pravý čaj, jen jen z listů rostliny čajovníku. V Jižní Americe jej pije až 90% populace každý den. Podobně jako my v Evropě kávu s ní začínají svůj den.

Oproti kávě, kterou si člověk připraví a vypije. Yerba Mate si člověk připraví ráno a následně se zalévá celý den teplou vodou z termosky. Takže vás doprovází kdekoliv jste, dodává čistou energii, jasnou mysl, dobrou náladu.

Obsahuje kofein podobně jako káva, ale má na něj vázaný theobromin, který se nachází třeba v hořké čokoládě. Díky němu jsou účinky Yerba Mate pozvolnější, člověk se cítí soustředěnější a nenastávají pocity třesu nebo roztěkanosti. Dále obsahuje velké množství antioxidantů, které na porci, předčí zelený čaj, ty se starají o to, aby naše těla dlouhodobě byla schopna produkovat dostatek energie, tím že buňky chrání před oxidativním stresem. Také je bohatá na celé spektrum vitamínů, hlavně ze skupiny B a minerálních látek.

matéčko

Ale není to jen o bohatém obsahu zdraví prospěšných látek. S Yerbou je spojena kultura sdílení, kdy více lidí sdílí v kruhu jedno Mate. V zemích Jižní Ameriky ji proto vnímají hlavně jako nápoj přátelství.

Je to tak, kávu mám opravdu rád, ale do Yerba Mate jsem se vážně zamiloval. Tím, že celý život bojuji s roztěkaností a Yerba mi dává pocit klidu a energie současně, jsem zjistil, že si v poslední době mám problém vzpomenout, kdy naposledy jsem kávu pil. Což se mi s ohledem na moji minulost zdá opravdu zajímavé. (smích)

Úspěch a ocenění

Dnes máte vlastní značku tohoto nápoje, tvoříte si vlastní směsi a dokonce jste v roce 2022 získal 1. místo v evropské čajové soutěži a stal se králem čajmenů. Jak toto ocenění berete?

Bylo to důležité a jsem za to doteď vděčný. Veřejné uznání, že po 2 letech co jsme byli zavření ve výrobě, skladu a pracích na e-shopu se ukázalo, že naše směsi mají smysl, chutnají na poprvé a dělají lidem radost. Obzvlášť vyhrát na evropské čajové soutěži, když oficiálně Yerba Mate čajem není. (smích)

argentina

Jak se tento nápoj připravuje a pije?

Pro naše české prostředí jsme vytvořili přípravu, která vychází z té tradiční, ale je jednodušší a více odpovídá našemu evropskému kontextu.

Stačí dát 3 polévkové lžíce Yerba Mate do nádoby. Následně zalít malým množstvím vlažné vody. Přidat brčko s filtrem, kterému se říká bombilla. A už jen dolít 70 stupňovou vodou až do vrchu. Pijeme skrz brčko, jak dopijeme nálev do konce, doléváme opakovaně 70 stupňovou vodou, dokud nám Mate chutná. Minimálně 3x.

Zákazníci a růst

Máte vlastní e-shop a zákazníci se k nákupům vrací. Dá se spočítat, kolik lidí přišlo na chuť vaší originální směsi nápoje?

Je to tak, v MUUD se stalo, to co jsem si v předchozím projektu mohl jen přát. Zhruba 60% zákazníků si od nás objednává pravidelně. Proto se snažíme se pro naše stálé zákazníky přinášet stále nové směsi s novými chutěmi. V současnosti jsme přivedli do světa Yerba Mate s jistotou více jak 15 000 lidí. Máme z toho radost, ukazuje se, že je zde velké množství lidí, kteří hledají alternativu klasické kávy. Tím, že nedráždí žaludek, nezpůsobuje roztřesení ani nervozitu. Mám radost ze zpětných vazeb od lidé, kteří už pili 6 a více káv denně a už jim nedělala dobře a přesedlali na naše Mate. Nebo když mladší ročníky, vymění plechovky energy drinků se spoustou cukru a umělých sladidel za 100% přírodní nápoj. Máme pak pocit, že to fakt dává smysl.

Konkurence a nabídky nejrůznějších směsí na přípravu nápojů je na internetu obrovská. Co vám otevřelo dveře k tomu, že jste získal stálé zákazníky?

Kvalita produktu. To je hlavní důvod proč se lidé vrací. Je to princip vynikající Italské restaurace. Jednoduché jídlo, ale z kvalitních, pravých surovin. Proto máme vlastní výrobu, kde máme 100% kontrolu pro každé jedno balení.

Dalším důvodem je, že vytváříme nové směsi Yerba Mate a každá bylinka má svůj účel.

Pomáháme tak lidem v různých situacích. Jen pro příklad:

  • Jedna směs má v sobě kolové ořechy, které byly v původní receptuře CocaCola, takže prodlouží povzbuzení z Yerba Mate, ta je pro dlouhé pracovní dny.
  • Následně máme s bazalkou posvátnou, ta zase snižuje hormon stresu - kortizol.
  • Další směs třeba s mučenkou pletní, která pomáhá bojovat s příznaky nesoustředěnosti, jaké vykazují lidé s ADHD.
  • Další se zázvorem a růžovým pepřem, to je směs, která vám pomůže když na vás cokoliv "leze".
  • Nebo naše nejnovější s řeckým horským čajem, který má účinky na snížení úzkosti.

Nedávno jsem nad tím, přemýšlel, že tím, že tolik lidí si oblíbilo naše Mate, pro chuť a účinek, tak do sebe dostává tolik zdravých bylinek, bez jakýchkoliv kompromisů. Všem mixům dodává chuť jen přírodní sušené ovoce a byliny, nic navíc.

yerba podpora imunity

Třetím důvodem, je to, že jsme se rozhodli udělat osvětu o tomto blahodárném nápoji. Ostatní firmy jej prakticky jen přeprodávají. My natáčíme videa, děláme přednášky ve firmách, jezdíme na festivaly, pořádáme workshopy. Bereme to jako poslání, přiblížit tento nápoj co nejvíce lidem v Česku a na Slovensku. Motivuje nás skutečnost, že stále ještě jen málo lidí Yerba Mate zná a umí jej připravovat.

Plány do budoucna

Jaké jsou vaše další plány?

Hlavním plánem je, posílení fyzické přítomnosti v Česku a na Slovensku. Je to něco, co nám stále víc a víc dochází, že je nevyhnutelné. Protože když jezdíme na festivaly, přednášky, workshopy vidíme na vlastní oči reakce účastníků. Většinou se dají rozdělit do dvou skupin. V první skupině o Yerba Mate buď vůbec nikdy neslyšeli nebo je nikdy nenapadlo ji vyzkoušet. Ale když jim ji zdarma s úsměvem připravíme na našem stánku, rádi ochutnají. Druhá skupina je lidí, co už někdy Yerbu zkoušeli, ale byla to třeba nějakou tradiční, hořká kouřová a nechutnala jim, nebo si ji zkoušeli připravit, ale nepovedlo se jim to, tak aby to bylo dobré. A tím na Yerba Mate zanevřely. To na stánku vyřešíme tím, že jim ji sami připravíme a ukážeme jim Yerbu, která má krásnou, jemnou chuť. Nakonec ve většině případů lidé z obou skupin odchází s celou startovací sadou. (smích) Takže toto si přejeme napodobit, ale ne jen při 5 akcích za rok.

Jsme si vědomi toho, že to něco bude stát. Přejeme udělat "MUUD pointy", fyzická místa kde budeme osobně připravovat Yerba Mate, která budou spojená se showroomem, kde si lidé rovnou mohou vybrat balení a vybavení na start pokud jim zachutnala. Začneme tradičně v Brně a půjdeme do dalších velkých měst. Věříme, že za pár let bude běžné si skočit k nám na MUUD. Pracujeme na tom, aby byla "Dáme dneska yerbu/MUUD?" běžná fráze, podobná "Dáme kafe?". To by byl opravdu úspěch.

Dalším plánem je spuštění Maďarska a Rumunska, abychom ověřili, že to umíme ne jen pro Čechy a Slováky, ale že máme přesah dál. Maďarsko a Rumunsko jsme zvolili hlavně díky dobrým možnostem doručování z Česka, díky Zásilkovně.

Tým a spolupráce

Jak početný tým lidí stojí dnes za vaším podnikáním?

Je nás přesně 10 včetně mé maličkosti. Výroba, sklad, marketing, tvorba-obsahu. Výrobu a sklad máme ve Frýdku - Místku, Marketing a tvorba obsahu z Brna. Dříve jsme měli oboje v Brně. Ale od roku 2022 se ke mě přidal Vojta Kaňok, můj alfa-omega společník. Zásadový, organizovaný člověk, který je superman na systematičnost, konzistenci, tabulky a marketing. On je ta tichá moc v pozadí, díky které jsme vyrostli na slušně fungující firmu. A právě, Vojta, je původem z Frýdecka a jeho tátovi Broňovi jsme předali na starost celou výrobu a expedici, proto máme výrobu tam. A funguje to skvěle. Dělám si z nich srandu, že se mají jmenovat příjmením "Kaňokstroj", jsou to opravdu dříči.

Jsem nadmíru vděčný jaká se nám potkala parťácká synergie, protože já přes všechnu snahu jsem stále chaotický kreativec a Vojta zase organizovaný systematik. Pokud nezapomínám vyplnit Vojtovi kontrolní tabulky, máme perfektní vztahy. (smích)

komunitakomunita 2

Rady pro mladé podnikatele

Jste mladý člověk, když se ohlédnete za svou podnikatelskou aktivitou, co byste mladým lidem, kteří uvažují o podnikání, poradil, aby se dostavil úspěch?

Úplně se nepovažuji za motivačního řečníka. Ale určitě bych doporučil hlavně začít. Věřit tomu procesu. Protože pokud se budou snažit to dělat dobře a nevnímat to jako jednoduchou cestu k bohatství. Tak sama cesta je nasměřuje, dřív, nebo později k tomu, co fungovat bude, kde přinesou opravdu to dobré ze sebe. Vnímám to sám na své cestě, začal jsem s kávovou mobilní aplikací a dostal jsem se k Yerba Mate, už si ani nedokážu představit, co by se dělo, kdyby se to nestalo.

A když úspěch zhatí nejrůznější životní trable a překážky, jak to má člověk brát, aby nepropadl zbytečnému pesimismu a nevzdal to?

Důležité za mě je, nikdy nemít firmu, projekt, podnikání na prvním místě. Sám jsem to tak neměl a pořádně mě to vyškolilo, při mém prvním projektu DejKafe. Nedaří se firmě, mám deprese, daří se firmě jsem hlavou v oblacích. Na prvním místě tedy v podstatě nemít pomíjivé, hmotné věci tohoto světa. Protože ty všechny jednou končí. Vybrat si něco co nikdy nekončí. Třeba lásku. Pro mě láska je Bůh.

Sám to beru jako neustálou připomínku pro sebe, protože na to zapomínám sám až příliš často a spadám do úvah, že pokud se nedaří toto, nebo tamto, tak skončil svět.


Rozhovor vznikl v úplné podobě bez parafrázování či zkracování, tak jak byl původně veden.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole: